Anunţuri


COVID-19, personalitate și calitatea vieții: auto-îmbunătățirea în timpul pandemiei

postat 20 mai 2020, 01:15 de Sergiu Baltatescu   [ actualizat la 20 mai 2020, 01:34 ]

https://panelariadna.pl/Studiu_internațional_COVID-19_personalitate_și_calitatea_vieții_Romana
Dragi prieteni, realizăm un studiu internațional, în cadrul unei rețele formate din 92 de cercetători din 67 de țări, în peste 30 de limbi, coordonată de Centrul de cercetare interculturală CSWU. Folosim metoda bulgărelui de zăpadă pentru a include cât mai multe experiențe, gânduri și reacții diferite. Până în prezent, am primit feedback foarte pozitiv. Sperăm că veți dedica mai puțin de 20 de minute pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine rolul personalității umane în explicarea modului în care oamenii aplică măsuri de prevenție și se preocupă de ceilalți, ce gândesc și ce simt despre pandemie, în contextul diversității culturale. În primele săptămâni ale studiului am primit 7.600 de răspunsuri din peste 100 de țări. Puteți participa la sondajul nostru făcând clic aici: https://panelariadna.pl/Studiu_internațional_COVID-19_personalitate_și_calitatea_vieții_Romana. Puteți citi mai multe despre proiectul nostru în jurnalul nostru. Vă mulțumim în avans pentru ajutor și disponibilitatea de a ne împărtăși experiența dvs. cu noi. 
Magdalena Żemojtel-Piotrowska, coordonatorul proiectului 
Sergiu Bălțătescu, coordonator pentru România

Return to (Un)Happiness? Subjective Response of Romanians to Economic Crisis and Government Interventions between 2009 and 2012

postat 19 nov. 2017, 00:19 de Sergiu Baltatescu   [ actualizat la 19 nov. 2017, 00:20 ]

Bălțătescu, S. (2016), Return to (Un)Happiness? Subjective Response of Romanians to Economic Crisis and Government Interventions between 2009 and 2012, Journal of Social Research & Policy, vol. 7, nr. 1, pp. 97-110, ISSN, http://www.jsrp.ro/content/JSRP_Vol7_Iss1_Baltatescu

Atestatul de abilitare/Habilitation confirmation

postat 27 dec. 2016, 05:04 de Sergiu Baltatescu


Fericirea în contextul social al tranziţiei postcomuniste din România. Ediţia a doua, revizuită şi adăugită

postat 14 iun. 2015, 07:52 de Sergiu Baltatescu   [ actualizat la 14 iun. 2015, 08:01 ]


Cum să produci înţelepciune omenească: singur sau în grup?

postat 6 apr. 2010, 14:18 de Sergiu Baltatescu   [ actualizat la 7 mai 2010, 02:55 ]

Andrei Pleşu scrie în Adevarul un savuros articol despre "adevarurile" stiintei prezentate in mass-media, intitulat "Un grup de cercetători":

http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Un_grup_de_cercetatori_7_238846117.html

"Dacă urmăreşti - spune domnia sa - candid, toate micile revoluţii ştiinţifice de pe mapamond şi eşti mai slab de înger, n-ai cum să nu intri la idei şi să nu ajungi la fandacsie. Căci noutăţile nu se străduiesc să cadă de acord între ele şi nici să confirme tezele tradiţionale ale înţelepciunii omeneşti."

Celor care au citit postul meu anterior, Pleşu le prezintă reversul medaliei: rezultatele cercetărilor ştiintifice, suferind adesea de crasă banalitate şi lipsă de perspectivă, sunt transformate in "mici revolutii ştiintifice" menite a scoate din plictis cititorul.

Plictis care, de ce să n-o spunem, e temeinic întreţinut de nenumaratele mici revelaţii ale eseiştilor de profesie, care în absenta oricăror date şi la fel de lipsiţi de perspectivă, dar evident singuri, dau memorabile pilde de intelepciune omenească.

Pe aceeaşi pagină, nu departe de articolul dlui Pleşu, citim prezentarea cărţii unui astfel de eseist:

"De asemenea, scriitoarea sugerează că primul lucru pe care un cuplu îl poate face pentru a proteja planeta este să nu procreeze. Cantitatea de scutece consumate, care ajunge până la urmă la groapa de gunoi, şi amprenta de carbon a unei alte persoane sunt două dintre argumentele ei pentru a nu face un copil".

Singulară inţelepciune omenească !

Cum sa scrii literatura ştiinţifică plicticoasă

postat 20 dec. 2009, 15:08 de Sergiu Baltatescu

"Pentru că ştiinţa ar trebui să fie distractivă şi atractivă, în special atunci când s-au sfarşit multele luni de muncă grea la aplicaţiile pentru finanţare, la colectarea şi prelucrarea datelor, iar totul este gata pentru a fi publicate rezultatele minunate, este un lucru cât se poate de nefericit că ultimele faze, acelea de citire şi scriere ştiinţifică sunt atât de obositoare."

Toţi cei care au trecut prin aceste faze ştiu că ceea ce spune danezul Kaj Sand-Jensen este de cele mai multe ori adevărat. Daca ar fi aplicat, criteriul lui "So what?" ar elimina probabil  99% din producţia ştiinţifică actuală. De aceea articolul lui, care circula mult acum printre cercetători, deşi nici pe departe sclipitor (cu toţii ştim ce spune, nu?), are idei demne de reţinut.

http://campus.fsu.edu/bbcswebdav/users/jastallins/public_htm/courses/research/boring.pdf

Poze de la lansarea cărţii mele "Fericirea..."

postat 7 dec. 2009, 16:09 de Sergiu Baltatescu

Mulţumesc domnului Ovidiu Dan pentru frumoasa prezentare pe care mi-a facut-o şi pentru superbele poze cu Ruxăndriţa:

1-7 of 7