Anunţuri‎ > ‎

Cum să produci înţelepciune omenească: singur sau în grup?

postat 6 apr. 2010, 14:18 de Sergiu Baltatescu   [ actualizat la 7 mai 2010, 02:55 ]
Andrei Pleşu scrie în Adevarul un savuros articol despre "adevarurile" stiintei prezentate in mass-media, intitulat "Un grup de cercetători":

http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Un_grup_de_cercetatori_7_238846117.html

"Dacă urmăreşti - spune domnia sa - candid, toate micile revoluţii ştiinţifice de pe mapamond şi eşti mai slab de înger, n-ai cum să nu intri la idei şi să nu ajungi la fandacsie. Căci noutăţile nu se străduiesc să cadă de acord între ele şi nici să confirme tezele tradiţionale ale înţelepciunii omeneşti."

Celor care au citit postul meu anterior, Pleşu le prezintă reversul medaliei: rezultatele cercetărilor ştiintifice, suferind adesea de crasă banalitate şi lipsă de perspectivă, sunt transformate in "mici revolutii ştiintifice" menite a scoate din plictis cititorul.

Plictis care, de ce să n-o spunem, e temeinic întreţinut de nenumaratele mici revelaţii ale eseiştilor de profesie, care în absenta oricăror date şi la fel de lipsiţi de perspectivă, dar evident singuri, dau memorabile pilde de intelepciune omenească.

Pe aceeaşi pagină, nu departe de articolul dlui Pleşu, citim prezentarea cărţii unui astfel de eseist:

"De asemenea, scriitoarea sugerează că primul lucru pe care un cuplu îl poate face pentru a proteja planeta este să nu procreeze. Cantitatea de scutece consumate, care ajunge până la urmă la groapa de gunoi, şi amprenta de carbon a unei alte persoane sunt două dintre argumentele ei pentru a nu face un copil".

Singulară inţelepciune omenească !
Comments